سلـحــشـوران شـهـر نــراق

عـکـس، خـاطـرات ، دل نـوشـتـه هـای دفـاع مـقـدس ، انـقـلـاب و اطـلـاعـات عـمـومـی

سلـحــشـوران شـهـر نــراق

عـکـس، خـاطـرات ، دل نـوشـتـه هـای دفـاع مـقـدس ، انـقـلـاب و اطـلـاعـات عـمـومـی

سلـحــشـوران شـهـر نــراق

شهر نراق زادگاه علامه ملا محمد مهدی نراقی و ملا احمد نراقی (فاضلین نراقی)
بیش از 100 نفر از مشاهیر نامدار دارای جمعیت سه هزار نفره در مقطع 8 سال دفاع مقدس دارای 180 رزمنده بوده و علاوه بر آن 8 آزاده و 100 جانباز(مجروح)و 80 شهید تقدیم آرمان های میهن اسلامی نموده است.


بایـگـانی
آخـریـن مـطـالـب
به روستای مهدی آباد اردهال زادگاه شاعر مولانا شجاع الدین غضنفر کُرَجاری خوش آمدید



کُرَجار (کُره جار- کُلَجار – کُلَه جار - گلجار) دهی است که قبلا جزء دهستان مشهد اردهال در شهرستان کاشان بود و لیکن پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در بهمن سال 1357 به نام مهدی آباد تغییر نام یافت و از توابع شهرستان دلیجان در استان مرکزی محسوب گردید .
روستای مهدی آباد در 15 کیلومتری شهر نراق و در واقع مرز بین استان های مرکزی و اصفهان تلقی می گردد و تا دلیجان 35 کیلومتر و تا کاشان 40 کیلومتر فاصله دارد .

مهدی آباد با مضجع مبارک حضرت سلطانعلی ابن محمد باقر علیه السلام فرزند بلافصل امام پنجم شیعیان جهان ۵ کیلومتر فاصله دارد .



جمعیت روستای مهدی آباد بر اساس سرشماری سال 1385 مرکز آمار ایران 134 نفر(68 خانوار) است ولی اغلب اهالی به دلیل عدم امکانات کافی پس از ترک دیار خود در شهرهای تهران ؛ کاشان ؛ شهرری ؛ دلیجان سکونت یافته اند و در ایّام خاص مثل عید نوروز و محرم در روستا دور هم اجتماع می کنند .



بقعه متبرک حضرت شاهزاده فضل از منتسبین امام موسی بن جعفر علیه السلام در این روستا از زمان های قدیم زیارتگاه عاشقان اهل بیت بوده است .

24 نفر از جوانان متعهد مهدی آباد اردهال طی دفاع مقدس از سال 1359 الی 1367 به شهادت رسیدند که مقبره نه نفر آنان در کنار زیارتگاه شاهزاده فضل(ع) قرار دارد و مورد احترام همه اهالی خداجو می باشند .



چند مشاهیر در این خطه وجود دارد که از زمره آنان مولانا شجاع الدین غضنفر کُرَجاری از شاعران سده دهم هجری می باشد . چون در عهد ایشان قصبه کُرَجار در زمان های متفاوت از ولایت شهرهای قم و کاشان بوده به این جهت از روی اشتباه گاهی به قمی یا کاشانی معرفی گردیده است . ولی اصالت و زادگاه این شاعر ذی نفوذ شعر و ادب قصبه کُرجار (کُلجار- گُلجار)می باشد و مردم این خطه(مهدی آباد) به وجود این سخنور تاریخ افتخار می کنند .



پدر و مادرغضنفر بدون شک در روستای کُرجار یا همین مهدی آباد فعلی در 50 کیلومتری کاشان سکونت و به کشاورزی و دامپروری مشغول بودند . غضنفر در قریه کُرَجار رشد و نمو یافت و سپس به هنگام جوانی به کاشان و قم هجرت نمود ولی مرتب به زادگاه خویش مسافرت و به خانواده و منطقه اردهال تعلق خاطر وافر داشت .
شیره انگور این منطقه در گذشته حلاوت ویژه ای در کام مردم شهرهای مجاور از جمله نراق ؛ دلیجان ؛ محلات ؛ کاشان و قم داشت .

مولانا شجاع الدین غضنفر کُرَجاری حدود سال 937 هجری قمری(500 سال قبل) در روستای کُرَجار(مهدی آباد) متولد و پس از 66 سال عمر شریفش به سال 1003 هجری قمری (434 سال قبل) رحلت نمود .

دیوانی به نام دیوان غضنفر قمی از مولانا غضنفر کُرَجاری در موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی وجود دارد .



غضنفر کُرَجاری در دورانی زندگی می‌کرد که سه دولت مقتدردر قسمتی از گیتی فرمانروایی می‌کردند: گورکانیان در هند، شاه سلیمان قانونی در عثمانی(900 هجری قمری– 974 هجری قمری) و شاه تهماسب صفوی در ایران؛ که از لحاظ سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بر اوضاع زمان خود تأثیرگذار بودند.

دوران زندگی این سخنور ادیب و این شاعر بزرگ ایران، همزمان با پادشاهی شاه تهماسب(طهماسب) صفوی ؛ شاه اسماعیل دوم صفوی(943 هجری قمری – 984 هجری قمری) و شاه محمد خدابنده‌ صفوی(939 هجری قمری – 1003 هجری قمری) فرزند بزرگ شاه تهماسب بود .


در بررسی عمومی در خصوص شاعر نامی ایران مولانا شجاع الدین غضنفر کُرَجاری نوشته شده :

" وی از قریه گُلجار ؛ میان قم و کاشان است و لذا به غضنفر گلجاری نیز معروف است . او با وحشی بافقی و شاعران نام بردار کاشان چون محتشم و موحد الدین فهمی معاصر بود و با ایشان مشاعره و معارضه و مناظره داشت . مهاجاتی(عیب همدیگر را گفتن) از او با برخی از شاعران زمان خود باقی مانده است . او در پایان عمر به تدریس و تعلیم اشتغال داشت .

در کتاب تذکره مجمع الخواص صفحات 206 و 207 در مورد مولانا شجاع الدین غضنفر کُلَجاری چنین آمده است:

"مولانا عضنفر کله جاری، کله جار قصبه ایست در نزدیکی کاشان و مولانا از آن قصبه است. شخصی است بسیار دردمند و شهرتش از شعرش بیشتر است."
باز به کوچه هوس طفل مذاق مدعی
بی ادبانه میرود سیلی روزگار کو؟

علامه ؛ دانشمند شیعه ؛ شاعر ؛ مجتهد ملا احمد نراقی (1185 هجری – 1245 هجری) فرزند ملا محمد مهدی متخلص به صفایی در صفحات 444 و 445 کتاب خزائن خود بیش از 200 سال پیش در خصوص تایید شخصیت برازنده و علمی مولانا شجاع الدین غضنفر کرجاری ابیاتی از این شاعر را مرقوم فرموده :


در وقت دعای من و هنگام فسونم
تاثیر ز افسوس و اجابت ز دعا رفت
نه حُسن ز گل بینم و نه عشق ز بلبل
از گلشن ایّام مگر وقت نوا رفت

وله(غمگینی – به سود – میان پرده)

سیر نجوم و گردش دوران دون بَس است
این طرح کهنه گشت مکرر کنون بس است

https://www.ghaemiyeh.com/media/com_mtree/images/listings/m/11422.jpg

وله(غمگینی – به سود – میان پرده)

می فریبی دیگر ای شعبده پرداز مرا
می دهی وعده دل در طمع انداز مرا
نیست امید وصال تو بدینگونه که هست
دل بی رحم تو را طالع ناساز مرا
چون منم مرغ گرفتار تو هر جا که روم
رشته شوق بسوی تو کشد باز مرا

وله(غمگینی – به سود – میان پرده)

تا بوالهوس نگردد گرد محبت او
بد مهر ساز یا رب آن تَرک ماهرو را

وله(غمگینی – به سود – میان پرده)

غضنفر کرجاری مگر رعیت عشقی
که تَرک غمزه برات ستم بنام تو دارد

وله(غمگینی – به سود – میان پرده)

باز بکوچه هوس طفل مذاق مدعی
بی ادبانه می رود سیلی روزگار کو
باز رقیب را به هم این همه الفت از چه شد
شرم رقیب بر طرف تندی خوی یار کو


تذکره نویسان از جمله امین احمد رازی نیز در تذکره ی هفت اقلیم غضنفر کله جاری را چنین معرفی نموده :

"غضنفر کره جاری در سلک سالکان سخن گزاری انتظام دارد. کنام معارضه را غضنفریست مرد افکن و مضمار مشاعره را دلیری قادر سخن و او را با اکثری از شعرا مناظرات دست داده..." (تذکره شعرای قم، ص۲۴۶)
سه کتاب به نامهای مثنوی موسوم به (پیر و جوان) که قریب به چهارهزار بیت بوده و کتاب (دیوان غزل) و کتابی به نام (پیش آمد احوال از همه قسم سخن) مربوط به غضنفر کُرَجاری است .



مولانا شجاع الدین غضنفر در زمان حیات خود با شاعران و مشاهیر زیر هم عصر بود و با آنان مباحثه داشت :

کمال الدین علی محتشم کاشانی فرزند خواجه میر احمد نراقی (905 قمری – 996 قمری )
کمال الدین (شمس الدین) محمد وحشی بافقی ( 939 قمری – 991 قمری)
موحد الدین فهمی ( 0 – 1012 قمری )
مولانا شجاع کاشانی ملقب به کور(0 – 987 قمری)
مولانا هیبت الله(کمال الدین حاتم) کاشانی

فرق است بین مولانا غضنفر کُرَجاری و مولانا غضنفر فرزند فهمی

مولانا شجاع الدین غضنفر کُرَجاری در زمان حیاتش با پدر و پسری به نام فهمی و غضنفر معاصر بود که به دلیل تشابه اسمی بعضی محققین این دو غضنفر که هر دو متعلق به منطقه کاشان هستند را اشتباه قلمداد می نمایند .
مولانا غضنفر فرزند موحدین فهمی خوش نویس بوده و آثار " یاقوت مستعصمی " را تقلید می کرده و کسی نمی‌توانست تشخیص دهد که کدام خط غضنفر است و کدام خط یاقوت . غضنفر در جوانی و اوایل تابستان سال 993 هجری قمری در اثر مبتلا به بیماری لاعلاج فوت می کند . پدرش موحدین فهمی نیز 19 سال بعد از فوت جوانش در سال 1012 هجری قمری به رحمت خدا می پیوندد .

کمال الدین علی محتشم کاشانی فرزند خواجه میر احمد نراقی (905 قمری – 996 قمری ) در ارتباط با غضنفر فرزند فهمی و سال مرگش 993 قمری چنین قطعه ای سروده است :

غضنفر گل گلشن قابلیت/ که حرمان او موجب صد الم شد
سیه ابری از رفتن او برآمد/ که روی زمین غرق سیلاب غم شد
سخن مختصر، آن گل کم توقف/ چو نزهت ده بوستان عدم شد
به لوح بیان بهر تاریخ فوتش/ «گل گلشن قابلیت» رقم شد
*
در کتاب خلاصه الاشعار و زبده الافکار صفحات 613 الی 617 در خصوص غضنفر فرزند فهمی اشعاری نگارش شده که ظاهرا از قول پدرش سروده شده و به جهت متمایز نمودن از غضنفر کرجاری چند بیت از سروده هایی که فقط نام غضنفر عنوان شده استخراج گردیده است :

آن کس که ریخت خون غضنفر به جرم عشق
آیا به روز حشر چه باشد بهانه اش
*
غضنفر اختراع است اینکه داری
جهانی سوز و انکار محبّت
*
به افسون محبّت رام کی سازی غضنفر را
نمی بایست صیدی این چنین وحشی رها کردن
*
دولت وصل فلک چون به غضنفر بخشید
چاکری کو که ازو داد دلی بستاند
*
درد و اندوه غضنفر کم مباد
کین متاع ؛ آرایش دکان ماست
*
غضنفر آن قدر نالیدم از بیداد آن بد خو
که بر من دوستان را رحم آمد بلکه دشمن هم





تقی الدین اوحدی و مولانا شجاع الدین غضنفر کُرَجار :

تقی‌الدین محمد اوحدی حسینی دقاقی بلیانی(973 هجری قمری - 1030 هجری قمری ) شاعر، تذکره نویس و مؤلف قرن دهم و یازدهم دوره صفویه در کتاب تذکره عرفات‌العاشقین و عرصات العارفین یکی از بزرگترین و مهم‌ترین تذکره‌های فارسی در خصوص شاعر توانمند مولانا شجاع الدین غضنفر کلجاری در صفحه 522 و همچنین پاورقی کتاب خلاصه الاشعار و زبده الافکار در صفحه 335 نوشته است :

شیر بیشه معنی گزاری(گذاری) ؛ غضنفر کلجاری " کلجار قریه ای ست از کاشان" . و وی از شعرای معروف و مشهور است . با محتشم و وحشی و شجاع و فهمی و حاتم معاصر بوده و هم مشق ؛ و ما بین ایشان مباحثات و مشاعرات واقع شده .
غضنفر گر چه عامی وش بود امّا بغایت خوش طبیعت و با مزّه سخن و درست کلام است .
سلوک درویشانه داشت و بالذّات نیک نفس آمده بود . امّا با جمعی ستم ظریف ستم شریک ناشاعر عاجز ؛ منافقانه زیستی می کرد ... وی همه شعرای زمان خود را در هجویات و مهازلات حلقه در گوش کشیده ؛ از آن جمله در هجو مولانا وحشی گفته :

وحشی که گرفته شوره دور سر او          دایم ز سر کَل است شور و شر او             در حدود هزار و اند فوت شده .

مولانا شجاع الدین غضنفر در خصوص حضرت علی بن باقر علیه السلام

455 سال قبل در سال 982 هجری قمری زلزله ویرانگر منطقه کاشان و حومه از جمله کُرَجار ؛ نراق و پیرامون را سخت به لرزه در آورد و مایحتاج مردم با مشکل مواجه گردید . مولانا غضنفر در این رابطه و تکریم مقابل مضجع حضرت سلطانعلی بن محمد باقر علیه السلام فرزند بلافصل امام پنجم شیعیان در مشهد اردهال سروده است . مُشرف در دوره صفویه به معنی ناظر به کار رفته و منظور گنبد و بارگاه امامزاده رفیع و افراشته است .

آنقدر قوت نیست در مشهد
که شود صََرف مُشرف و ناظر
مشهدی آنچه می خورد قَسَمَت
به علیّ محمد باقر


سوره الاعراف آیه 46 قرآن مجید نیز در ارتباط با اعرافیان، مشرف و ناظر بر همه اهل محشر نوشته است :

" وَبَیْنَهُمَا حِجَابٌ وَعَلَى الأَعْرَافِ رِجَالٌ یَعْرِفُونَ کُلاًّ بِسِیمَاهُمْ وَنَادَوْا أَصْحَابَ الْجَنَّةِ أَنْ سَلاَمٌ عَلَیْکُمْ لَمْ یَدْخُلُوهَا وَهُمْ یَطْمَعُونَ "



نظر شاعر سید مسعود قمی(0 - 976 قمری) از سادات طباطبایی در خصوص غضنفر کرجاری :

بارها می گفت که رُستایی ولایت قم یعنی مولانا غضنفر کرجاری به وادی شعر می رسد و بعد از این کسی در شاعری بهتر از او نیست .

وله الرباعیّات و هزلیات(اشعار دو بیتی و شوخی آمیز) مولانا غضنفر کرجاری در خصوص شاعر کمال الدین (شمس الدین) محمد وحشی بافقی و برادر بزرگش مرادی بافقی :

وحشی و برادرش که خلوت کردند
در ملک سخن رفع خصومت کردند
هر شعر که در کهنه کتابی دیدند
بردند و برادرانه قسمت کردند


هزلیات(اشعار دو بیتی و شوخی آمیز) مولانا غضنفر کرجاری در خصوص شاعر سده دهم قاسم اردستانی :

قاسم که غزلهای عجایب دارد
در اردستان شهرت کاذب دارد
هر شعر کلوخ چین که زد بر قالب
گوید که چو خشت چار جانب دارد



وله الرباعیّات و هزلیات(اشعار دو بیتی و شوخی آمیز) مولانا غضنفر کرجاری در خصوص شاعر کمال الدین حاتم کاشانی :

حاتم که نه مذهب و نه ملت دارد
رنگ جُعَل و خصلت عقرب دارد
ذاتش که مرکب است از دوده جهل
در علم سخن ؛ جهل مرکب دارد




وله الرباعیّات و هزلیات(اشعار دو بیتی و شوخی آمیز) مولانا غضنفر کرجاری در خصوص شاعر میرزاعلی چرم ساز کاشانی متخلّص به همدمی :

جمال هَمدمی و مولوی هلاکی را
به هم مصاحبت افتاده بعد چندین سال
چو خواستم به هلاکی قرین شوم نفسی
جمال همدمیّم کُشت و همدمیِّ جمال


وله الرباعیّات و هزلیات(اشعار دو بیتی و شوخی آمیز) مولانا غضنفر کرجاری در خصوص میریعقوبی شاعر خیاط پیشه قمی :


میر یعقوبی که شد خیاط شعر
این زمان از کار و بار افتاده است
بس که می دوزد لباس شعر بد
بخیه اش بر روی کار افتاده است




وله الرباعیّات و هزلیات(اشعار دو بیتی و شوخی آمیز) مولانا فخری کاشانی در خصوص غضنفر کرجاری :


مولانا فخری کاشانی شاعر عامی زمان شاه تهماسب بود که صاحب بغّالی و از خط و سواد بی بهره بود و در زمان شاه سلطان محمد خدابنده درگذشت. فخری قطعه ای بر علیه مولانا شجاع الدین غضنفر کُرَجاری سروده :

گفته بهر میریعقوبی ؛ غضنفر قطعه ای
واندر آنجا طالبی را و مرا؛ دد گفته است
گر ددی بد گفته نیکان را چو شعر خویشتن
نیست جای گفتگو گُه خورده و بَد گفته است
ما و ملا طالبی هستیم چون آب روان
خویشتن بینی سوی ما دیده و خود گفته است


احتمالا منظور از طالبی شاعران طالب آملی یا ابوطالب کلیم همدانی باشد.


در کتاب خلاصه الاشعار و زبده الافکار در خصوص مولانا شجاع الدین غضنفر کُرجاری صفحات 332 الی 351 طی بیست صفحه توسط مولف مرحوم میر تقی الدین محمد (میر تذکره)نوشته شده :

اگر چه اصل وی از ولایت قم (کُرَجار جزء ولایت قم بوده) است ؛ اما در دارالمومنین کاشان نشو و نمو یافته و در سلک مشاهیر شعرای زمان انتظام دارد بلکه عمده سالکان مسالک سخنوری و قدوه ناظمان مناظم نکته پروری است .
باطن خجسته میامنش ؛ محلِ ورود مضامین غریبه ؛ و ضمیر فیض پذیرش مظهر لطایف عجیبه .
و آن جناب در اوایل ایّام جوانی که قدم در طریق شعر و شاعری نهاده ؛ تا حال که سنّ شریفش به شست(شصت) سال رسیده ؛ در صحبت شعرا و خوش طبعان به سر برده و از برای هر کدام در هزلیات و هجویات چه با تقریب و چه بی تقریب مضمونی و معنایی که به خاطر عاطرش رسیده در سلک نظم انتظام داده و با وجود این حالت ؛ هیچ یک از ایشان از وی رنجش ندارند و در زمان فرخنده نشان نوّاب خان میرزا ولد اعتماد الدّوله العلیّه امیر معصوم بیک الصفوی( معصوم بیک صفوی سال 975 قمری در مکه به قتل رسید) که حکومت کاشان تعلّق به آن امیر زاده داشت فضلا و ظرفا و اهل نظم در اینجا مجتمع بودند و مولانای مشارالیه و مولانای وحشی با یکدیگر مصاحبت می نمودند ؛ نوبتی میان ایشان به واسطه شعر مخالفتی روی نمود .
هر یک از این دو شاعر ؛ سخن اشعریت خود و زبونی مصاحب خود را به عرض نوّاب میرزایی رسانیدند و آن حضرت حکم فرمود که هر دو شعری بگویند(حدود سال 973 قمری) مولانا غضنفر در حقّ وحشی این رباعی بگفت :

رباعیّه

وحشی که گرفته شوره دور سر او
دایم ز سر کَل است شور و شر او
افتاد میان ما و او کُشتی شعر
امّا نتوان نهاد سر بر سر او

و جناب مولانا وحشی بافقی این قطعه در سلک نظم ترتیب داد .

شعر

غضنفر کُرَجاری به طبع همچو پلنگ
رسید و خواست کند خویش را برابر من
ولی ز آتش طبعم پلنگ وار گریخت
غریب جانوری دور گشت از سر من



و چون این هر دو نظم اصلاح حضرت خان میرزا رسید ؛ شعر وحشی منظور نظر التفات نگردید و رباعی مولانا غضنفر مستحسن(نیکو شمرنده) افتاد ؛ لاجرم قامت قابلیّت مولانا را به خلع فاخره بیاراست .

و از آن ایّام تا حال قریب به سی سال باشد که مشارالیه روشناس مستعدان و خوش طبعان گردیده و در کاشانه لنگر اقامت انداخته به اندک حاصلی از خود و جزوی وظیفه از موقوفات مدارس ؛ اوقات می گذراند .

و ایضا جناب مولوی گاهی در سلک طلبه علم منخرط (آراسته) گشته به تکمیل علوم ظاهری قیام می نماید و به تصحیح عقاید دینیّه و تنقیح (ویرایش) مسایل تعیّینه(قانون واجب) اشتغال می فرماید ؛ و با وجود کمال در وادی شاعری و کِبَر سنّ از تلمذ و استفاده عار و استنکاف(عار داشتن) ندارد و به صفت کَسر نفس و عدم شان و بی تکلف زیستن در میان اقران(همتا) و اماثل (نظایر) اتّصاف(ستوده شدن) دارد ؛ و در مکارم اخلاق و ظرافت مجالس و استقامت مزاج(آمیختن) و روش اهل فقر و لزوم قناعت در تحریر(نوشتن) و تقریر(سخن گفتن) نمی آید .
و در وادی تجرّد (فراغت) از رسوم و عادات و تفرّد(به کُنجی خزیدن) از علایق و تقیّدات و خوش گذرانیدن بی اسباب صوری و مقیّد نبودن به مستلذّات(چیزهای مرغوب که بدان لذت گیرند) دنیوی همچو اویی در میان شاعران کم پیدا می شود .

مجملا فضیلت او همین بس است که در سواد اعظمی (به هر شهر بزرگ و پر جمعیت گویند) مثل کاشان ساکن شده و دامن عِرض(جانب – مال ملّت) خود را به اغراض دنیویّه نیالوده و آنچه بر این کمینه(کمیاب) ظاهر شده الحال مدّت بیست سال است که او را در میان شعرا و مستعدان می بینم ؛ هرگز نوعی نکرد که کسی از او رنجشی پیدا کند و گله مند گردد .

زهی ستوده خصالی که در صفات حمیده و سیرت گزیده مبالغه نماید و به حسب وسع و امکان ؛ از شِیَِم نامرضیه(ناپسند) عُجب(بالیدن) و انانیّت(خودبینی) احتراز(پرهیز) و اجتناب فرماید ؛ و تواضع و ادب ؛ داب ذات شریف سازد و تلطّف و رفق(مهربانی و مدارا) ؛ رسم مزاج لطیف گرداند تا به واسطه این صفات کمال و به سبب این نعوت جمال(نعمت زیبایی) ؛ مقبول خاص و عام شود ؛ بلکه مقبول درگاه کریم جمیل و مشمول عنایت رحیم جلیل گردد ؛ زنهار ای عزیز در طور مخالطت(در آمیختن) و مصاحبت منش و روشِ این مقدّم و رئیس موزونان را طریق و مسلک خودساز و چون دیگران حصول مرتبه شاعری و دیگر کمالات را موجب عجب و تکبّر مساز ؛ و خود را خاک راه دانسته مَهما اَمکَن(تا زمانیکه امکان پذیر باشد) به کسر نفس و فنای هستی خود بپرداز تا آنکه هم در این منزل فانی و هم در آن سرای جاودانی خوشحال و رستگار باشی چنانچه خود گفته .



رباعیّه

آنم که چو همراه شوم با یاری
بر خاطرش از من ننشیند باری

چون سایه چنان روم که موری هرگز
از رهگذر من نکشد آزادی


امّا مولانا شجاع الدین غضنفر کُرَجاری را در نظم اشعار قوت و قدرت بسیار است و اشعار وی از قصیده و غزل و رباعی و مثنوی بی شمار ؛ چنانچه الیوم ابیات غزلیاتش بغایت مشهور است و بر السنه و افواه معتقدانش مذکور ؛ و دیگر از منظومات مولانا کتاب مثنوی پیر و جوان است قریب به سه هزار بیت که در بحر یوسف و زلیخا در سلک نظم کشیده و در آن نسخه ؛ کمال شاعری و سخنوری خود ظاهر گردانیده و حقیقت این دعوی و حقیقت این معنی از مطالعه آن نسخه گرامی و انتخاب غزلیّات وی که در این خلاصه مثبت شده نیک ظاهر می شود ؛ لاجرم توصیف و تعریف آن اشعار بر زبان خامه بدیع بیان جاری نمی گردد .


انتخابات غزلیّاته


در خم طرّه تو دل ؛ بهر چه دست و پا زند
دام چو بسته تر کند ؛ مرغ پُر اضطراب را
باز خیالت ای صنم ؛ ساخته خانه در دلم
کرده ز نو عمارتی بتکده خراب را

***
خم تهی گشته و در ساغر ما نیست شراب
کار ما دُردکشان است ز سر چشمه خراب
پیش آن طفل چه حاصل که فرو ریزم اشک
نیست مرغی که شود رام بدین دانه و آب

***
آن پسر دوشینه(شب گذشته) گل بر گوشه دستار داشت
هر کجا شاخ گلی دیدم سری با خار داشت
کاری از سر رشته زهد ریا نگشود شیخ
متّصل تسبیح زاهد صد گره در کار داشت

***
باز خود می جویمت هر گه که می رنجم ز تو
صبر در پرهیز کردن عادت رنجور نیست
گرمی دوشینه با ما داشتی امروز کو
شمع صحبت را نمی دانم چرا آن نور نیست

***


مرغ دل گر دام زلف یار خود را بازداشت
رشته وابستگی بر پا ؛ سر پرواز داشت
باز چون پروانه خود را می زنم بر آتشی
خویش را از عادت دیرینه نتوان بازداشت

***
بهانه جویی و هر کس که آرزوی تو دارد
هزار دغدغه در دل ز بیم خوی تو دارد
چو نوگلی ست رقیبت خوشم به خار جفایش
چرا که با تو نشسته ست و رنگ و بوی تو دارد

***
من بیدل و در دل تو را ؛ قصد دل آزاری هنوز
آن دل که وقتی داشتم ؛ دارم تو پنداری هنوز
دوشینه گفتی کرده ام یاد فراموشان همه
گرد دل غافل مرا ؛ شاید به یاد آری هنوز

***
هرگز غضنفر حاصلی از دانه اشکت نشد
در شوره بوم آرزو این تخم می کاری هنوز

***
می شوم گستاخ هر گه مهربانی می کند
او به من کم لطفی از بسیار دانی می کند
اختلاط گرم او در آتشم می افکند
غیر پندارد که با من مهربانی می کند

***



سیل عشق آمد و در خانه عیشم افتاد
آن عمارت که تو دیدی همه بایر شد و رفت
تنگی جنس محبت بود و قحط وفا
سود کرد آن که از این شهر مسافر شد و رفت

***
چون گشت کنان ره به چمن آن صنم انداخت
صد مرتبه گل رخت به بالای هم انداخت
چون خسرو عشق آمد و از غم سپه انگیخت
من کشته شدم شعله آهم علم انداخت
در ملک وجود از غم دل جان المی داشت
آسود که خود را به دیار عدم انداخت
کی طعن توان زد که غضنفر سگ آن کوست
یعنی نتوان تیر به صید حرم انداخت

***
گه دل دهم گهی جان ؛ آن شوخ تندخو را
هر دم دهند چیزی طفل بهانه جو را

***
صبر کو تا بر سر رحم آورد یار مرا
شوق می دانم که ضایع می کند کار مرا
طفل خود کام دلم بیمار چندین آرزوست
طاقت پرهیز کردن نیست بیمار مرا

***
از آن لب صد سخن در صحبت یاران شود پیدا
شراب آنجا که باشد نقل می خواران شود پیدا
به دل ذوقی رسد از سوز عشقش زاهدان راهم
چنان کز می اثر در طبع هشیاران شود پیدا

***


ز آن نوک مژگان الحذر؛ کز گریه نازاست تر
امروز خود آبی ؛ داده ست تیغ تیز را

***
گوید رقیب حرف دگر هر زمان ترا
تا نگذارد حکایت من بر زبان ترا
ماهی اگر قرین تو گردد ز هر کنار
بیند دلم بچشم دگر در میان ترا

***
مسافر می شود جانان ؛ شب نزع من است امشب
علامت اینکه جان در خانه خالی کردن است امشب
چو شمعم شوق می سوزاند و سوزی عجب دارم
که آب دیده ام بر آتش دل روغن است امشب

***
به جای مهر دوشین در دل او کینه است امشب
خمارش از شراب الفت دوشینه است امشب
از آن صورت نمی بندد وصال آفتاب من
که صبح طالعم از زنگ در آئینه است امشب

***
داغداری چون من خونین جگر امروز نیست
هست در دل لاله را داغی ولی دلسوز نیست
داده ای از کف غضنفر آن تذرو ناز را
باز نتوان خواند مرغی را که دست آموز نیست

***


من خو کرده به هجران هوس وصل تو را
می توانم به رقیبان تو ارزانی داشت
بخت در خواب و مرا نقش وصال تو نمود
دیده عقل در این واقعه حیرانی داشت
هرگز از شرم غضنفر طلب وصل نکرد
جان قانع به خیال و دل هجرانی داشت

***
دل به صد خون جگر غم نامه هجران نوشت
هیچ کس دیدی که مکتوبی بدین عنوان نوشت

***
هرگز ازین نرنجم کش سر گرانیی هست
چون در میان چشمش ناز نهانیی هست
من دانم و غم او ای دل مخور غم من
در عشق از تو باشد گر شادمانیی هست

***
نشان پای سگت متّصل به دیده خوش است
گلی که دست کسی هرگزش نچیده خوش است
به من رسید ز نو سنگ یار خوش ثمری ست
اگر چه سخت بود میوه نو رسیده خوش است
غضنفر است و به عالم سفینه غزلی
به بحر شعر گر افتد کسی جریده خوش است

***
نگرفت در او چون دم گرمم چه کنم آه
این دم که مرا کار به پیغام فتاده ست

***


نپنداری که مردن بر من دلخسته دشوار است
که جان در سینه تنگم به درد دل گرفتار است

***
امروز هر که بود ز ما سر گران گذشت
گویا ز ما تو را گله ای بر زبان گذاشت
ما طول و عرض شرح تمنّا نداده ایم
بر رقعه توقّع ما می توان گذشت

***
حالی است مرا با تو که نتوان به زبان گفت
حیرت نه چنان بسته زبانم که توان گفت

***
در چشم ما خیالش اگر یادگار اوست
منّت نمی کشیم که بی اختیار اوست
هر جا که آهویی ست شکار غضنفر است
آنیست آهویی که غضنفر شکار اوست

***
هیچ جا بر خاک ننشستم که خاکستر نشد
گر میی دارم که هر جا تا نشستم پاک سوخت

***


اگر مایل به سوی من نگردد سرو رعنایت
روم در پای سروی سر نهم بر یاد بالایت
خیالت را میان دیده و دل جلوه گر سازم
که بی منّت کنم چندانکه دل خواهد تماشایت

***
شکوه عشق تو در عالمی نمی گنجد
دلا برون رو از این تنگنا که جای تو نیست

***
اگر به رغم من از بزم خشمگین برخاست
بدین خوشم که ز پهلوی همنشین برخاست

***
ای عشق مرا حسن جهانگیر تو باعث
میراث ز یوسف همه حسن است و تو وارث
گر لاف زند با رخ تو ماه دو هفته
آن نیست که نقصان نکند هفته ثالث

***
بازگشت مرغ دل با آفت جانی بود
همچو گنجشکی که دست آموز نادانی بود
شد دل خود دشمنم پروانه آن شمع وش
جان خود را دوست دارد هر که را جانی بود

***


شمع گر دوش به شکل قد او آمده بود
سحرش دیدم از آن پایه فرود آمده بود
تا دل از تو نکَند میل کمان ابرویی
پی دلدلری ما ناوک او آمده بود

***
وه نمی دانم که جام من خرابم می کند
تا خیال نرگس ساقی به خوابم می کند

***
زخم شمشیر جفای تو به مرهم ندهم
تا ازو چاشنی درد تو بیرون نرود

***
هر که میرد بودش حسرتی از عمر عزیز
خسته هجر تو در حسرت مردن باشد

***
عمر دراز خوبان آن سرو ناز باشد
این قوم را الهی عمر دراز باشد
اندیشه دهانش در دل نهفته داریم
تا چند سینه ما صندوق راز باشد

***


نپنداری که در عشق تو بر جا دیر می مانم
چو بر آتش سپندی می نشیند زود می خیزد
ز تاب شوق می گوید رقیب او صاف خطّ او
چه خرّم سبزه ای از آتش نمرود می خیزد

***
چه الم غم او روزی هر کس باشد
اینقدر هست که صد همچو مرا بس باشد

***
جگر خون چون نگین از شوق لعل دلستانم بود
نبودم بی خراش سینه تا نام و نشانم بود

***
آن طفل رخ ز باده چو گلبرگ تر کند
ما را گمان نبود که این رنگ بر کند
حرفی نگویمش ز غم جانگداز خویش
ترسم که در دلش سخن من اثر کند
چندین هوس بس است که دارم ؛ کجا برم؟
مهری که آرزوی مرا بیشتر کند

***
گویی مرا که وصل میسّر شود به صبر
دانسته ای که صبر میسّر نمی شود

***
ببین که آخر حسنش چه شور و شر دارد
بلی شراب کهن زور بیشتر دارد
ز اشکِ شیشه و ساغر مدام بارد فیض
چرا که گریه خونین دلان اثر دارد

***



هنوز آغاز عشق است اینکه راز خود نهان دارم
کند چون باده کار خود اثر معلوم خواهد شد

***
آن پسر پر کار و دل فرمانبر و من ساده لوح
هر زمان بازی مرا از وعده دیگر دهد

***
آزار عاشق تا دهد ؛ قرب تو جوید مدّعی
ظالم تلاش منصب از بهر ستمکاری کند

***
دارم از عشق حیاتی که مماتش نبود
ذوق آن غمزه ندارم که ثباتش نبود
موسی شوق که بر طور طلب گستاخ است
طاقت شعشعه پرتو ذاتش نبود
کیست کز بهر تو صد بار نمیرد هر دم
غیر از آن زنده که امکان وفاتش نبود
تا نمیرد ز کمند تو غضنفر نرهد
هر که در قید حیات است نجاتش نبود

***
همچو شمع از آتش دل اشک ریزم بر کنار
در میان آب و آتش کرده ام پا استوار

***


بگذشت روز وصل تو چون روزگار عمر
امشب خیال توست مرا یادگار عمر

***
مردم و گرمم ز تاب آتش سودا هنوز
سوختم چون شمع و دود دل بود بر جا هنوز

***
غمزه اش ساخته کار من و من غافل ازآن
مرغ بسمل شده و نیست خبردار هنوز

***
بر بساط خسرو افشان نقل عشرت ای فلک
پاره پاره کوه محنت بر سر فرهاد ریز
ما طلاق برگ عشرت گفته خوش فارغ شدیم
گو عروس دهر گل در دامن داماد ریز

***
بسته است به هم زلف تو زنجیر ستم باز
در دور قمر فتنه رسیده ست به هم باز

***
می نگارد خامه در بتخانه نقش پیکرش
می رود گستاخ و بر دیوار می آید سرش
بیشتر گردد کبوتر را حرارت در مزاج
نامه شوقم اگر بندند بر بال و پرش

***


کشیدم تیر از دل تا بر آید جان به فرمانش
ولی چون عمر باقی بود در تن ماند پیکانش

***
بهر قتل من که می گوید که خشم آلود باش
می کشد صد چون مرا عشقت برو آسوده باش

***
ز وصل او به خیالی از آن شدم قانع
که در میانه رقیبی نمی شود واقع

***
امشب به فلک دود دل من شده نزدیک
این سوخته چون شمع ؛ به مردن شده نزدیک

***
بعد چندین محنت هجران اگر یابم وصال
کی گذارد اضطراب دل که دریابم وصال

***
یارانه با رقیب بسی گفتگو کنم
تا در میان تفحّص احوال او کنم
آسایش است آنچه به خاطر نمی رسد
آن روزگار نیست که این آرزو کنم

***



خواب خوشش تبه شد از ناله صبحگاهی ام
آه که یک نفس نشد فرصت عذر خواهی ام
خاک ره قناعتم سایه ابر منّتی
گر به سرم فتد ؛ شود موجب روسیاهی ام

***
چون شام هجر نقش صبح وصال بندم
مانند خردسالان در عین گریه خندم

***
پیش آن گل خویشتن را خار دیدم سوختم
همچو خاشاکی به آتش تا رسیدم سوختم

***
عرق از درد می روح فزا می گیریم
گرو باقی عمر است که ما می گیریم
کشتگان دامن قاتل دم محشر گیرند
ما شهیدان غم عشق که را می گیریم

***
ز خوی یار چون اندیشه بسیار می کردم
حدیث آرزو از صد یکی اظهار می کردم

***
گرچه از یار چو طومار به خود پیچیدم
هر کجا خواند مرا مایل او گردیدم
بی رخش خواستم از جانب آیینه صفا
کار بر عکس خرد کردم و از خود دیدم

***


چنین که با همه بد مهریت یقین دارم
ندانم از چه جهت با رقیب کین دارم
درآ به صلح ؛ که با خشم خوی خواهم کرد
به روز غیرت اگر خویش را بر این دارم

***
چون در بر آستانت اگر پا نهاده ام
آنجا ز بیم خوی تو باز ایستاده ام
در عشق آرزوی تنعم نکرده ام
هرگز قرار وصل تو با خود نداده ام

***
از آن مدهوشترم گشتم که در محشر بهوش آیم
ز جام عشق او امروز خوردم ؛ بخش فردا را

***
نه غرض در وصل دارم نه شکایت از فراق
ساده لوحی بی زبان چون من نخواهی یافتن

***
بسته زنجیر عشقم پیچ و تاب من ببین
شعله شوقم سراپا اضطراب من ببین
از دل خودکام ؛ دایم می شوم خار(خوار) و خجل
دشمنم پیوسته در پهلو ؛ عذاب من ببین

***
دل به هجران می نهم در وعده گاه وصل او
بس که نومیدم ز بخت واژگون خویشتن

***


به تو شرح غم هجران ننویسم که مباد
این حکایت ز زبان قلم آید بیرون

***
نه صبر بی تو از این بیشتر توان کردن
نه غیر صبر علاجی دگر توان کردن
نه آرزوی تو گنجد تمام در دل تنگ
نه هرگز این هوس از دل بدر توان کردن

***
ز نهایت تعلّق به تو دارم اتّحادی
که تو هم نمی توانی ز من احتراز کردن

***
عهد شباب(جوانی) و ما را در دیده اشک حسرت
بگذار تا بگریم چون ابر در بهاران
امروز مدعی هم گریید در وداعم
کز سنگ گریه خیزد روز وداع یاران

***
دلم پر آتش و چشمم پر آب شد هر دو
دو خانه وقف تو کردم خراب شد هر دو

***


به خوابم کام حاصل شد ز لعل میگسار او
دمی از عمر آسودم ولی بی اختیار او

***

تا به فراق خو کنم صبر کجا قرار کو
وعده وصل اگر دهد طاقت انتظار کو
باز به کوچه هوس ؛ طفل مذاق مدعی
بی ادبانه می رود ؛ سیلی روزگار کو؟
تا شده ام ستمکش مملکت محبتش
مرحمتی ندیده ام ؛ رحم در این دیار کو؟
یار و رقیب را به این همه الفت از کجاست
شرم رقیب بر طرف ؛ تندی خوی یار کو؟

***
چون مدعی ست مصلحت اندیش کار او
گر وعده ای دهد نکشم انتظار او

***
حدیث درد من خواهد گذاشتن پیش یار آخر
به جایی می کشد این داستان ؛ آهسته

***
بر رخ آتش وَشَش شد زلف عنبر بو گره
آری آری می شود از آب و آتش مو گره
تا به جعد زلف آن ترک خطا شد دل اسیر
شد مرا خون در جگر چون نافه آهو گره

***
چون مرغ آزادم کنون از لطف بازم دانه ده
تا بسته دامت شوم نازیم صیّادانه ده
حیران چشمت مانده ام پر عشوه در کارم مکن
ساقی چو مستم کرده ای کمتر مرا پیمانه ده
ناصح به دُور چشم او ؛ می گوییَم هشیار شو
مست و نصیحت ای خدا ؛ عقلی به این دیوانه ده

***


از سفر این بار دست داغدار آورده ای
خوش گلی ای نخل رعنایی به بار آورده ای
از شراب کهنه آن جام حسن ای نو سفر
بهر ما سوغات چشم پر خمار آورده ای

***
آمد پی وداعم آن ماه کاروانی
امروز هم بکردی ای کاش مهربانی
در پیش راه وصل و بر دوش بار هجران
راهی به این درازی ؛ باری به این گرانی
از چشم پر عتابش ای دل چو شکوه کردی
دیگر به خواب بینی ؛ آن عشوه نهانی

***
سوزدم پیرانه سر حسنِ کمِ لولی و شی
کارگر در پنبه خشک است اندک آتشی

***
زهره ام نیست که احوال ز قاصد پرسم
بس که اندیشه کنم از خبر نومیدی

***
گر نامه را بشویی از گریه ای غضنفر
در دفتر تو باشد صد گونه رو سیاهی

***
دل که در مشت از کمند آن پسر دارد کسی
همچو مرغی می طپد کز دام بر دارد کسی
در دیار بی کسی دل با خیال او خوش است
غم ندارد چون رفیقی در سفر دارد کسی

***
تو که خو نمی توانی که کنی به مهربانی
به دل من است جورت بکن آنچه می توانی
شده عمر صرف هجران نشده وصال حاصل
تو بگو که زنده باشم به کدام زندگانی
منم آن که خوش درآیم ز در نیازمندی
ز تو آن زمان که بینم همه ناز و سر گرانی
همه ساز شوق سازم به نوای بینوایی
همه راز عشق گویم به زبان بی زبانی

***

ز طالعم عجب آمد که ماه اوج کمال
طلوع کرد در این برج بعد چندین سال
زهی شرف که بر این بوم سایه تشریف
همای عزم تو انداخت ای همایون فال
دلم به قلب زمستان شکفت از آمدنت
چو غنچه فصل بهاران ز رهگذر شمال
بود بهار ز هجرت چو فصل دی ناخوش
خوش است قلب زمستان به نوبهار وصال
نوید آمدنت تا رسید مرغ دلم
نمود سوی تو پرواز بهر استقبال
ز شوق مقدم فرخنده تو جاری شد
زبان شکر گذارم بدین خجسته مقال
که اختر فلک فهم خواجه عبدی بیگ(شاعر زین العابدین علی شیرازی)
هزار شکر که آمد به دولت و اقبال
تویی خلاصه ارباب نظم و غیر تو نیست
ممیّزی که تمیز سخن کند الحال
عروس معنی رنگین به صورت مطبوع
کند در آینه خاطر تو عرض جمال
مثال صفحه تصویر لوح خاطر تو
مصوّر است به تصویر نقشبند خیال
فلک طلسم و در او عقل گشته سر گردان
برد مهندس فکر تو ره بدین اشکال
نشد مثال تو صورت نگارِ خط پیدا
که در قلمرو این فن تویی عدیم(نابود) مثال
بدان مثال بود سطر نامه با قلمت
که شاخ سنبل نورس فتد بپای نهال
ز صاحبان عمل چون تو با همه قدرت
میان آدمیان نیست یک فرشته خصال
تو را ز ثبت عمل های دیگران چه گناه
فرشته نیز نویسد جریده اعمال
چو آفتاب به هر ذره آنکه دارد مهر
تویی که ذات تو را ذرّه ای مباد زوال
یکی منم که در ایّام دولت تو کنم
هزار شکر به درگاه ایزد متعال
مرا ز غایت اخلاص خویش معلوم است
که در رعایت مخلص نمی کنی اهمال
شود ز چشمه چشم آب و دانه ام حاصل
ببین که چیست در این موضعم ز عین المال
دهند زرع مرا آب قطره های سرشک
ولی چه بهره دهد آبیاری اطفال
سلوک اگر نکشم در معاش دهقانی
حرام بر من درویش آب و نان حلال
چو مرغ قافیه سنجم به دولت تو مگر
ز گرد محنت این خاکدان فشانم بال
مرا نه در خور وصفی ست طبع نظم روان
عجب نباشد اگر آب خوش خوری ز سفال
منم ز یمن مدیح تو شیر بیشه شعر
غضنفرم که درین بیشه ام مدیح سگال(مدیح سنج)
همیشه تا دهد این لاجورد صفحه نشان
مثال وار ز طغرای(خط منحنی تو در تو و نام شاه) روزگار مثال
رسد به نام شریفت مثال عمر و شرف
به هر مثال که خواهی ز ایزد متعال

***



و له فی المقطعات(شعرهای کوتاه و سَبُک وزن)

دیروز که از تصدّق شاه
دینار دو اَلف بود در کار
می گفت طمع که در فن اخذ
مبرم شو و بی حیا و جرّار
من نشنیدم نصیحت او
یک الف رسید آخرین بار
تحقیق شد این مثل که گویند
پندی بود و هزار دینار

***
به صورت ؛ میر هزلی چون افندی است
اگر چه نیست در کاشان افندی
به تحسین کلامش می توان گفت
افندی یار افندی جان افندی

***
میا پیش این چنین ای خواجه زین پس
بیندیش از قباحت کردن خویش
قباحتها بسی کردی و بردی
به پشتیّ محمّد قاسم از پیش

***
مشاهیر روستای مهدی آباد مرحوم دکتر محمد صفدری(1300 - 1339) فرزند حسن
با نشئه تریاک غضنفر می باش-تا وقت هلاک
فربه نشود تن تو لاغر می باش-می خور تریاک
تریاک اگر کند تنت را چو خلال-دل دار قوی
گو طعمه مور و مار کمتر می باش-در عالم خاک

***
دل پرده آب و گل گشاید آخر
وز ظلمت تن جان بدر آید آخر
آیینه روح چون بر آید ز غلاف
روی عمل تو وانماید آخر

***
آنیست تو را که خود به آن نازد حُسن
هر روز از آن خوبترت سازد حُسن
حُسن تو کجا به عشق ما پردازد
امروز که عشق با تو می بازد حُسن

***

قطعه

بهر بیماریی که من دارم
التفات حکیم می باید
تب افلاس(تنگدستی) محرق(افروخته) است مرا
قرص کافور سیم می باید

***


شهاب گنده بینی بر حذر باش
ز خوی پادشاه ؛ ار هوش داری
شنیدی گوش می برّند و بینی
اگر بینی نداری ؛ گوش داری

***
کلاغ بد خبر حاتم که باشد
غلام مولتانی(شاعرشهرمولتان پاکستان) را نمونه
چو خواهد من بمیرم ؛ خود بمیرد
که باشد کار هندو واژگونه

***
قناد من که نقل غمش می خورد دلم
امروز بر دکانچه شادی نشسته است
فرداست کش بر آمده گِرد عِذار خط
بر جنس ناز ؛ گَرد کِسادی نشسته است

***
کار خود مشکل نمی سازد غضنفر در طمع
زآنکه دندان طمع از خلق آسان می کَند
مال پیش اهل عالم همچو جان باشد عزیز
هر که از مردم گدایی می کُند جان می کَند

***

قول حسن کی می کند در صالح طالح(نابکار) اثر
پند پدر مانع نشد رسوای مادر زاد را

***
مشاهیر روستای مهدی آباد مرحوم حسین طهماسبی(1302 - 1380) فرزند محمد علی عضو گروه فداییان اسلام و همرزم شهید سید مجتبی میر لوحی مشهور به نواب صفوی


وله فی الرباعیّات و الهزلیات( اشعار دو بیتی که دارای مضامین شوخی آمیز باشد)


ای حضرت شیخ زاده خودکام مباش
گو مبرز خانه تو حمام مباش
تالار تو را اگر شکستند چه شد
گو تخته کلاه بر سر بام مباش

***
سلطان سخنوران قم معتبر است
نو شاعر و نوخاسته و نو سفر است
در شعر پسندیده او عیب مجو
هر عیب که سلطان بپسندد هنر است

***

در بروی همه بستیم ولی نتوان بست
به خیال تو در خانه ی تنهایی را

***
تا به فراق خو کنم صبر من و قرار کو ؟
وعده ی وصل اگر دهد طاقت انتظار کو ؟

***
کشیدم تیرش از دل تا برآید جان به قربانش
ولی چون عمر باقی بود در دل ماند پیکانش




تاریخ فوت مولانا شجاع الدین غضنفر شاعر کُرَجاری(مهدی آباد)

حیف از ملاّ غضنفر ؛ آن که بود
در سخن پرداختن ممتاز عهد
آن که مثلش در سخن سازی ندید
پیر دوران تا کنون زآغاز عهد
چون سخن پرداز عهد خویش بود
گشت تاریخش ؛"سخن پرداز عهد"
(سال فوت غضنفر کُرجاری به سال 1003 هجری قمری اشاره دارد )



منابع برسی و تحقیق :

1- کتاب خلاصه الاشعار و زبیده الافکار(بخش کاشان) تالیف میر تقی الدین کاشانی)

2- کتاب تذکره عرفات‌العاشقین و عرصات العارفین تالیف تقی‌الدین محمد اوحدی حسینی دقاقی بلیانی(973 هجری قمری -1030 هجری قمری) شاعر، تذکره نویس و مؤلف قرن دهم و یازدهم دوره صفویه در صفحه 522

3- کتاب تاریخ فرهنگی و اجتماعی مرکز ایران در نیمه دوم قرن دهم هجری بر اساس خلاصه الاشعار – مولف رسول جعفریان

4- کتاب لغت نامه دهخدا

5- کتاب کشف الظنون جلد 2 ستون 804

6- کتاب الذریه جلد 3 صفحه 200 و جلد 9 صفحه 790

7- کتاب مکتب وقوع صفحه 325

8- کتاب صبح گلشن صفحه 299

9- کتاب سفینه گلزار(جُنگ شاعران) مولف عباس همدانی

10- کتاب تذکره هفت اقلیم

11- کتاب تذکره شعرا و سخنوران قم صفحه ۲۴۶

11- کتاب تذکره مجمع الخواص صفحات 206 و 207

12- سایت خبری تحلیلی کاشان آنلاین

13- وب سایت سلحشوران شهر نراق

14- فضای مجازی در اینترنت

15- کتاب خزائن مولف علامه حاج ملا احمد نراقی بن ملا محمد مهدی


   سردار حاج اسدالله محمدی
تا کنون به طور جامع به زندگینامه و معرفی شاعر بزرگ سده دهم ایران استاد شجاع الدین غضنفر کُرَجاری پرداخته نشده بود و سلحشوران شهر نراق افتخار دارد تحقیق و مطالب جمع آوری شده را به مردم خداجوی روستای مهدی آباد اردهال به ویژه سردار فاتح دفاع مقدس جانباز سرافراز شیمیایی حاج اسدالله محمدی تقدیم نماید .

   مرحوم حاج حسن مبینی               مزار مرحومه زهرا محمدی                                مرحومه زینب مبینی

ثواب این اقدام را به روح مرحوم حاج حسن مبینی و همسرش مرحومه زهرا محمدی و نیز روح بزرگ جوانمرگ مرحومه زینب مبینی  که در روستای مهدی آباد سر بر آستان دوست نهاده تقدیم می کنم .


محمد عضایی – دی 1394
۹۴/۱۰/۰۸
سلحشوران شهر نراق

نظرات  (۲۷)

۰۸ دی ۹۴ ، ۱۹:۳۷ محمدجواد پیشور
با سلام و خسته نباشید ، از زحمات روزافزون شما کمال تشکر و قدردانی را می نمایم.
۰۸ دی ۹۴ ، ۲۰:۵۴ محمدمهدی فلاح
باتشکر فراوان از مدیر سایت سلحشوران نراق بابت مطالب روستای مهدی اباد خسته نباشیدبرادران عزیز
۰۸ دی ۹۴ ، ۲۱:۰۴ مجتبی کریمی
با سلام وتشکر از مدیران ومسولین وبلاگ شهر شهیدپرور وتاریخی نراق ببابت مطالب خوب برای روستای مهدی اباد اردهال وهمچنین خانواده مبینی .خداوند همه رفتگان ازاین خانواده را محشور رحمت خداوند گرداند..
۰۸ دی ۹۴ ، ۲۳:۱۸ مرتضی على آقایی
سلام اقای عضایی خسته نباشی
واقعا که زنده کردن یاد و خاطرات دانشمندان لذت بخش است. عنایت حضرتعالی به روستاهای اطراف نراق خصوصا کره جارموجب امتنان است.
واقعا ی دنیا تبریک و خسته نباشید به این همت بلند حاج محمد ویارانش که در جمع اوری و شناسایی بزرگان کشورمان شب روز تلاش می کنن در زمانی که مادیات وجاه طلبی و حب مقام دامن اکثر جامعه را فرا گرفته به این شکل برای احیای فرهنگ وکشف نوابغی که قرنها باما فاصله داشتندواقعا تحسین برانگیزه با اینکه درنزدیکی مهدی اباد بودیم و این همه رفت و امد داشتیم برای اولین بار است که نام این بزرگوار را میشنویم واین از خاصیت بارز وب سایت سلحشوران است امید وارم حاج محمد همانگونه که در سنگر مبارزه مستقیم با دشمن سر بلند وبا افتخار ایستادگی کرد الان که فرهنگ جامعه به شدت در خطر و رو به نابودیست دین خود را به دوستان شهیدش ادا کنه وراهی که پیش گرفته بدون خستگی ادامه بدهد به عزیزانم هم در مهدی اباد به خاطر برخورداری از چنین بزرگی تبریک می گویم


۰۹ دی ۹۴ ، ۰۷:۰۸ جواد مبینی
سلام بر حاج محمد عضایی

تلاش و همت والای مدیر وبلاگ سلحشوران و همکارانش در جهت اعتلای فرهنگ

و تاریخ مهدی اباد موجب نشاط همه اهالی این روستا می باشد

این کار پسندیده شمابسیار ستودنی و قابل تقدیر است

از خداوند متعال برای مجموعه سلحشوران سلامتی و خوشبختی را ارزومندم
۰۹ دی ۹۴ ، ۱۰:۳۴ حجت عبدالهی
باسلام وتشکر از مسئولین وبلاگ شهرستان نراق مطالب خوبی بود با اینکه بنده یک مهدی ابادی هستم خیلی از مطالب برام تازگی داشت دست تک تک دوستان که زحمت جمع اوری این مطالب رو کشیدند درد نکنه بنده از طرف خودم و تمام مهدی ابادی ها از شما تشکر میکنم پیروز و سربلند باشید .
تلاش جناب حاج محمد عضائی در رابطه با تحقیق و جمع آوری مطالب بسیار ارزنده و قابل تحسین است . توفیق بیشتر برای ایشان آرزومندم .خداوند روح والدین این مرد سخت کوش را شاد بفرماید .
۰۹ دی ۹۴ ، ۱۱:۰۳ ابوالفضل آبیاتی
درود بر مدیریت محترم و کلیه عزیزان مسول

حقیر به راهنمایی هم ولایتی عزیز و دوست خوبم جناب آقای جواد مبینی وارد وبلاگ سلحشوران نراق شدم. واقعا خسته نیاشید .

بدون اغراق باید بگویم که زحمات بسیار زیادی را جهت گردآوری مطالب مختلف متحمل شده اید علی الخصوص به واسطه معرفی روستای کره جار و خاصه معرفی مشاهیر روستا همچون مولانا شجاع الدین غضنفر کره جاری شاعر و دکتر محمد صفدری و مرحوم حسین طهماسبی عضو ارشد کروه فداییان اسلام.

حقیر اولین کسی بودم که حدودا دو سال قبل در وبلاگ روستا کره جار به معرفی شاعر بلند آوازه دبار آبا و اجدادی خود مولانا شجاع الدین غضنفر کره جاری پرداختم شاید برای عموم جای تعجب داشت ولی بودن خواصی که از وجود این عالم فرزانه آگاهی مختصر داشتند.

اکنون به جرات میتوان گفت با همت شما عزیزان و گرداوری مستند بهمراه ماخذ و منابع معتبر سندی گرانبها در وبلاگ شما بایگانی شد که افتخار منطفه ما خواهد بود.

بنده از طرف خود و اهالی از زحمات شما عزیزان کمال تشکر را داشته برای شما خوبان آرزوی سلامتی و موفقیت دارم . هرچند که از فرهیختگان شهر فاضلین نراقی انتظاری جزء این نمیرفت ..

ابوالفضل آبیانی از اهالی روستای کره جار

چهارشنبه نهم دی ماه سال 94
پاسخ:
دوست خوبم جناب آقای ابوالفضل آبیاتی

سلام علیکم

از توجه جناب عالی به زادگاه پُر آوازه تان مهدی آباد و مشاهیرش مشعوف شدیم .

ذوق اهالی و جوانان در بنده مسئولیت مضاعف ایجاد نمود فلذا آمادگی دارم در صورت علاقمندی مهدی آبادی های معزز به شخصیت تاریخی مبارز غریب منطقه اردهال مرحوم حسین طهماسبی فرزند محمد علی بپردازم .

عضایی
۰۹ دی ۹۴ ، ۱۱:۵۲ قاسم آقاخانی
با سلام. گزارشی که از روستا و غضنفر کلجاری تو سایت سلحشوران گذاشته شده بسیار زیبا و جالبه. من خودم که کلجاری هستم تا به حال نمیدونستم چنین شاعر وزین و والایی داشته ایم. ضمن تشکر از عزیزانی که زحمت جمع آوری و تحقیق رو کشیدن، خواهش دارم اگر کتابهای شعر این شاعر بزرگ را در اختیار دارید یا اطلاعی از نحوه تهیه آن دارید به اینجانب خبر بدهید.
بسیار ممنون از شما
gaghakhani@yahoo.com
پاسخ:
جناب آقای قاسم آقاخانی

متشکر از الطاف جناب عالی

چند کتاب مربوط به مولانا شجاع الدین غضنفر کرجاری امکان تهیه اش وجود دارد .
کتاب خلاصه الاشعار و زبده الافکار با قیمت زیاد پس از دو ماه گشت و گذار در اطراف دانشگاه تهران و خیابان انقلاب یافتم .

در هر صورت باید به کتابفروشی هایی که کتب نایاب را خرید و فروش می کنند سفارش داده شود تا بلکه آنان کتاب مورد نظر را پیدا کنند .


مهمترین اقدام مجموعه عناصر فرهنگ دوست روستای مهدی آباد این است که به دیوان اصلی این شاعر و استاد فرهیخته در مجلس شورای اسلامی دسترسی ایجاد کنند که از مجلس شورای ملی به یادگار مانده است ..

یک راهش اینه که مکتوبا از کتابخانه مجلس درخواست شود به جهت چاپ و انتشار دیوان مولانا غضنفر کرجاری تصویری از کتاب را در اختیار قرار دهند .

کمی همت می خواهد چون جوینده یابنده است . تحقیق ؛ تفحص ؛ مطالعه؛ خرید کتاب ؛ تایپ و ده ها امور دیگر ظرف مدت سه ماه زمان برد .
۰۹ دی ۹۴ ، ۱۸:۲۳ قاسم مبینی
با سلام و تشکر خدمت مدیر سلحشوران حاج محمد عضایی

از مطالبی که نوشته شده بود واقعا لذت بردم.کار مجموعه سلحشوران ستودنی و

قابل تقدیر است.ار خداوند سلامتی و تندرستی را برای شما ارزومندم.

روح پدر عزیز و مادر مومنه شما قرین رحمت الهی باد
۰۹ دی ۹۴ ، ۱۹:۳۵ علی الیاسی
با سلام و خسته نباشی به مسئول سایت سلحشوران باعث افتخار و سرافرازی ما است که همچین شاعر بلند اوازه ای که از روستای مهدی آباد بر خواسته و زحمات شما باعث شده که ما بفهمیم که چه همشهریان فرهیخته وهنرمندی داشته و داریم،بازهم از زحمات فراوان شما تشکر می نمایم .
۰۹ دی ۹۴ ، ۱۹:۵۵ محمد رضا الیاسی
با عرض سلام وخسته نباشی به جناب اقای عضایی که با زحمات و تحقیقات فراوان باعث شناخته شدن مشاهیر وگذشتگانی شدی که باعث افتخار وسربلندی ما بوده و خواهند بود.
۰۹ دی ۹۴ ، ۲۱:۴۷ علیمحمد. م
سلام
اول از همه از همه مسیولین سایت سلحشوران بویژه حاج محمد اقا اوضاعی به خاطر تهیه و ارایه مطالب متنوع وارزنده و مفیدبسیار تشکر میشود.
دوم اصالتا از طرف خود و نیابتا از طرف وبلاگ سلحشوران از همه کاربران ثابت و غیر ثابت که با ورود به سایت سلحشوران نراق کامنت میگذارند و نظرات خود را به سمع و نظر سایرین میرسانند کمال سپاسگزاری و تشکر میشود.
بدیهی است همین نظرات انتقادات و پشنهادات سازنده و مفید شما است که موجبات تحول و تکامل و تشویق مسیولین وبلاگ در جهات ارتقای سطح کمی و کیفی مطالب را فراهم میسازد.پس جای بسی تشکر مضاعف است.
سلام
ملااحمد در کتاب خزائن از قضنفر گرجاری نام برده و اشعاری از او را اورده است
پاسخ:
جناب نراقی سلام

اگر لطف کنید از کتاب خزائن و صفحه ای که علامه ملا احمد فاضل نراقی در خصوص شاعر توانای ایران مولانا شجاع الدین غضنفر کرجاری از طریق تلگرام ارسال کنی ممنون میشیم .
۱۰ دی ۹۴ ، ۱۱:۱۸ دهیاری مهدی آباد
با سلام و ارادت خالصانه خدمت جناب آقای عضایی عزیز وکلیه کسانی که در گرد آوری این مجموعه ی کمیاب و نادر و نفیس قبول زحمت فرمودید و به گرانبها ترین سند رسمی شاعر نامدار و قدمت مهدی آباد اشاره نمودید صمیمانه کمال تشکر و سپاسگزاری رادارم امید است در راه تحقیق و پژوهش ثابت قدم و استوار باشید .اینجانب و شورای اسلامی مهدی آباد از هر گونه همکاری در این راستا دریغ ننموده ودر خدمت شما بزرگوار خواهیم بود .پرچمتان همیشه بر افراشته باد
پاسخ:
دهیار روستای مومن پرور مهدی آباد اردهال جناب آقای عبدالله مرادی

سلام علیکم


باعث افتخار است که خداوند توفیق داد یکی از شیعیان راستین و گمنام منطقه اردهال مولانا شجاع الدین غضنفر کُرَجاری را بیشتر معرفی نماییم .

از اینکه اهالی مومن و متعهد علی الخصوص جوانان مهدی آباد از این پروژه مشاهیر شناسی استقبال کردند به وجد آمدیم و روحیه مضاعف کسب نمودیم .
بر این اساس آمادگی داریم برای تحقیق و نگارش مشاهیر دیگر مهدی آباد دست به قلم شویم و برای ما نراق و دلیجان و مهدی آباد فرقی نمی کند .

نکته و پیشنهاد:

ورودی روستا در محور دلیجان - مشهد اردهال تابلویی وجود نداشت که به مهدی آباد خوش آمدید و نتوانستیم عکسی تهیه کنیم .
چندین مرکز مثل مدرسه ؛ مسجد؛ شرکت تعاونی؛ بهداشت و ... فاقد تابلوی درست و حسابی است و موقع عکس برداری با مشکل مواجه بودیم .

و اما پیشنهاد مهم که علاقه وافر داریم محقق شود :

تابلوی آهنی یا سنگ مرمر ایستاده همراه با عکس و تاریخ رحلت به عنوان یادبود این شهره ایران و جهان در فضای عمومی از روستا نصب شود و نام این شخصیت ممتاز تاریخ روی آن درج شود .

ورودی روستا در ابتدای محور مشهد اردهال تابلوی دو منظوره نصب گردد که روی آن نوشته باشد :

به روستای مهدی آباد اردهال زادگاه مولانا شجاع الدین غضنفر کُرِجاری خوش آمدید

از جناب عالی و همه مردم باصفا و با ایمان مهدی آباد خصوصا جوانان مخلص و فرهنگ دوست بی نهایت قدردان هستیم .

حسین و محمد عضایی – سلحشوران شهر نراق
۱۰ دی ۹۴ ، ۱۸:۲۳ بازمانده
باعرض سلام واحترام خدمت مدیریت محترم سلحشوران نراق -این کار بزرگ فقط از مردان بزرگی چون شما برمی آید امید وارم برخی از افرادی که سعی دارند در فضای مجازی بااختلاف افکنی افتخارات مهدی آباد یادآوری نشود اندکی بیدار شوند.موفق وسربلند وعاقبت بخیر باشید
باسلام متن خوبی بود و مقاله پژوهشی وعلمی مورد اعتمادی بود...البته الان هم مردم مهدی آباد اهل شعر وادب هستند متاسفانه وقت پرداختن به دیرینه پژوهی ندارند چون بازار ویلا سازی داغ شده و مشغول تفکیک زمین ها هستند و روستا جمعیتش روبه فزونی است. ورودی روستا رو هم به باد داده اند ومعلوم نیست شخص خریدار چه سودایی در سر دارد در هرصورت کره جار برای خودش روزگاری داشته ....حالاچی
۱۰ دی ۹۴ ، ۲۲:۱۳ اسدالله محمدی
سلام. این‌جانب از زحمات شبانه‌روزی مسؤولین محترم وبلاگ سلحشوران نراق (خصوصا آقای محمد عضایی) صمیمانه تشکر می‌کنم؛ خداوند والدین و سایر اموات ایشان را رحمت کند.
از آقای عضایی و دیگر همشهریان (مخصوصا قشر فرهنگی) درخواست می‌کنم تحقیقات بیش‌تری در مورد این شاعر انجام دهند. از جمله این‌که آیا اجداد ایشان هم در روستا زندگی می‌کرده‌اند و علمای زمان این شاعر چه کسانی بوده و از کدام‌یک بیش‌تر تأثیر می‌پذیرفته است.
کار پسندیده‌ای است که آقای عضایی با کمک جوانان روستا در رابطه با دیگر مشاهیر که وابستگی به روستا دارند، تحقیق و بررسی نموده و نتیجه را به اطلاع سایر همشهریان برسانند.
شادی روح کلیه اموات و این شاعر، فاتحه و صلوات.
پاسخ:
سردار جانباز حاج اسدالله محمدی

از عنایات جناب عالی به سایت سلحشوران و دست اندرکاران آن کمال سپاسگزاری داریم .

امر فرمودی که علمای سده دهم هجری که تقریبا با مولانا شجاع الدین غضنفر کرجاری چه کسانی بودند که فعلا فقط اسامی آنها به صورت خام تقدیم می گردد تا بعد سر فرصت بازبینی و به متن اضافه گردد :

علمای قرن دهــم

شیخ ابراهیم قطیفی محقق ثــانی محقق میسی عاملی سید حسن موسوی کرکی علی بن هلال جزائری
عزّالدین سید حسین آخوند ملا عبدالله یزدی شهید ثــانی مرحوم زواری امیر منصــور
کمال الدین نظری سید صائـغ عبدالعـالی کـاشـانی عزّالدین شیخ حسین
صاحب معالـم صاحب مـدارک امیرحسین مجتـهد شهید بخـارا مقدس اردبیلی
***** ***** علی بن محمد شهید عاملی ***** *****
۱۱ دی ۹۴ ، ۲۲:۳۵ نورالعلما
سلام بر حاج محمد اقای اوضایی

خسته نباشید

لباس پو شیدن جناب اقای غضنفر کره جاری بسیار بسیار زیبا مباشد

۱۱ دی ۹۴ ، ۲۳:۳۵ سلحشوران شهر نراق

علامه ؛ دانشمند شیعه ؛ شاعر ؛ مجتهد ملا احمد نراقی (1185 هجری – 1245 هجری) فرزند ملا محمد مهدی متخلص به صفایی در صفحات 444 و 445 کتاب خزائن خود بیش از 200 سال پیش در خصوص تایید شخصیت برازنده و علمی مولانا شجاع الدین غضنفر کرجاری مرقوم فرموده :


در وقت دعای من و هنگام فسونم
تاثید ز افسوس و اجابت ز دعا رفت
نه حُسن ز گل بینم و نه عشق ز بلبل
از گلشن ایّام مگر وقت نوا رفت

وله(غمگینی – به سود – میان پرده)

سیر نجوم و گردش دوران دون بَس است
این طرح کهنه گشت مکرر کنون بس است

وله(غمگینی – به سود – میان پرده)

می فریبی دیگر ای شعبده پرداز مرا
می دهی وعده دل در طمع انداز مرا
نیست امید وصال تو بدینگونه که هست
دل بی رحم تو را طالع ناساز مرا
چون منم مرغ گرفتار تو هر جا که روم
رشته شوق بسوی تو کشد باز مرا

وله(غمگینی – به سود – میان پرده)

تا بوالهوس نگردد گرد محبت او
بد مهر ساز یا رب آن تَرک ماهرو را

وله(غمگینی – به سود – میان پرده)

غضنفر گرجاری مگر رعیت عشقی
که تَرک غمزه برات ستم بنام تو دارد
وله(غمگینی – به سود – میان پرده)

باز بکوچه هوس طفل مذاق مدعی
بی ادبانه می رود سیلی روزگار کو
باز رقیب را به هم این همه الفت از چه شد
شرم رقیب بر طرف تندی خوی یار کو
سلام
بنده هم از مدیریت سایت که زحمت این مطالب را کشیدند و در باره روستای ما تحقیق انجام دادند بسیار سپاس گزارم ممنون از مطالب بسیار خوبتان پایدار باشید .
باتشکر از آقای عضایی عزیز.زحمت کشیدید
نصب علامت وتابلو برای غضنفر کره جاری را بیخیال شید.روستای ما تا هینجا هم مورد تاخت وتاز قرار گرفته.فقط خاصیت اطلاع رسانی بالا رفتن قیمت زمین های روستا ودست درازی به منابع ملی میشود.حضور بعضی آدم های بی هویت به روستا داره مشکل ساز میشه و موجبات بی ادبی اهل ادب رو فراهم میکنه. متاسفانه امروز پول اجر و قرب بیشتری داره تا ادب.واقعا روستایی که سرمایه اش 24شهید است باید اینگونه باشد؟؟؟؟؟؟ از شورا روستا باید پرسید قرار است باغ آقا اسدالله در ورودی روستا توسط مالکی که خریده به یک مرکز فرهنگی تبدیل شود؟؟؟؟؟
پاسخ:
سلام همشهری بزرگوار و خوب من

تابلوها را و بقیه کارها را به کمک شما و مساعدت یکدیگر انجام میدهیم .

همه باید مشغول همه نوع کارها باشند .یکی باید زمین ها را آباد کنند ؛ یکی نیاز است ساختمان سازی کند و زندگی بهتر و ماشین شایسته سوار شود .
یکی وام می گیرد و یکی از سرمایه خودش بهره مند می گردد .

در این بین عده ای قلیل هم دنبال فرهنگ و علم و ادب هستند و البته به زندگی بهتر زیستن اندیشه دارند .

در این بین چند نفر اقلیت نیز دنبال سودجویی خودشان هستند .
پس همه باید در انواع تغییرات و زندگی دست و پنجه نرم کنند . مهم و مهمتر این است که خداوند توفیقمان دهد راه راست نصیب ما شود و دستمان در جیب خلق و بیت المال نباشد که عقوبت تحمل ناپذیری پیش روست .

همه تلاش و دعا کنیم عاقبت دنیا و عقبی یمان ختم به خیر شود .

پیروز باشی همشهری جان
۱۲ دی ۹۴ ، ۱۸:۴۷ سلحشوران شهر نراق
سلام و درود بر اهالی متدین و مشاهیر خیر مهدی آباد اردهال

افتخار زرین دیگری بر تحقیق و نوشته های مشاهیر مولانا شجاع الدین غضنفر کرجاری تحصیل گردید و بر اساس اعلام یکی از کاربران اهل شهر نراق کتاب مشهور خزائن اثر علامه ملا احمد نراقی توسط یار خوبمان حاج احمد رضایی در شهر قم تهیه گردید .

مطالب اشعار گونه ملا احمد نراقی در وصف شهره عالَم شیعه علی بن ابیطالب(ع) مرحوم غضنفر کرجاری شور و نشاط در وجودم ایجاد نمود و احساس زیبایی حادث شد و افتخار کردم که مشاهیر ما مورد توجه فاضل نراقی قرار گرفته است .
شخصیت های ذی نفوذ و تاثیر گذار تاریخ خیلی زیادند ولی دانشمند بزرگ جهان بین آنها مولانا شجاع الدین غضنفر کرجاری را انتخاب نموده است .


پاینده باد ایران
زنده باد مهدی آباد
۱۵ دی ۹۴ ، ۱۰:۵۶ مصطفی مبینی
با سلام و درود بر اخرین فرستاده خداوند حضرت ختمی مرتبت محمد ابن عبدالله ودرظل توجهات حضرت ولی عصر امام زمان بقیه اله ارواحنا لتراب مقدمه الفداء
در شامگاه بیست و چهارم ماه ربیع اول خداوند سبحان عنایتی کرد تا بازدیدی از سایت ستحشوران نراق زادگاه عالمان دین ملا احمد و ملا مهدی نراقی داشته باشم.با خود گفتم با این قلم شکسته و این چشم بسته در حق این سلحشوران چه می توانم بگویم.پس بهتر است قلم بشکنم و دم فرو بندم و اجر و مزد این سلحشوران و وابستگان به انان را از خدای بزرگ بخواهم.تا او نیز اجازه ورود در محضر شهدای صدر اسلام تا کربلای ایران را به ما مرحمت فرماید. اما بر حسب انجام وظیفه بر ان شدم تا حدیث نبوی در ماهی که اختصاص به حضرتش دارد جامه عمل بپوشانم و پیرو کلام دل نشین حبیب خدا که فرمود لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق (هر کس از زحمات بنده ای از خداوند تشکر و قدردانی نماید از خداوندسبحان تشکر نموده است)این جمله و نثر گوهر بار در ذهنم تداعی شد((به انان که لباس رزم عاشقی به تن کنند حاشا که در اورند)) اری انان که تا دیروز در نبردی سخت با دشمن زبون سنگر به سنگر.شهر به شهر از بستان و هویزه و سوسنگرد و چزابه و فکه گرفته تا خونین شهر و ابادان قهرمان جنگیدن تا فرهنگ ایثار و شهادت را به اثبات برسانند و پرچم فرهگ حسینی و اسلام را بر قلل رفیع این مرز و بوم برافراشته کنند.هنوز لباس رزم بر تن دارند و امروز نیز در جنگی نرم به مقابله با دشمن و تهاجم فرهنگی او برخواسته اند ودر کوچه کوچه ی شهرها و روستاهای دور افتاده کاوشگر فرهنگ و تمدن اصیل اسلامی و ایرانی و احیای ان هستند.اینک به عنوان یک روستا زاده به خود می بالم که در نقطه ای از کشور پهناور و بزرگ ایران اسلامی صاحب تمدن چندین هزار ساله چشم به جهان گشودم(کره جار مهدی اباد اردهال)که مشاهیری چون مولانا شجاع الدین غضنفر کره جاری متولد و در دامن پدر و مادر رشد و نمو نموده و ادبیات و هنر را به مردم روزگار خود عرضه داشتند و این روستاسهمی مهم در فرهنگ ادبیات و تمدن بشری داشته باشد.هر چند که شهدا بزرگترین مشاهیر روزگارند. ودر پایان از زحمات جناب اقای حاج محمد عضایی سرباز فداکار انقلاب و ولایت و مدیریت محترم سایت سلحشوران در معرفی مشاهیر و چهره های خدوم روستای مهدی اباد و ازاده سرافراز حسین طهماسبی عضو ارشد فداییان اسلام تشکر و قدردانی می شود امید است ثواب تهیه و گرداوری مطالب این مجموعه نثار روح والدین ایشان حاج ابراهیم عضایی و مادر مومنه حاجیه خانم مرحمت اکبری و شهید وابسته به این بیت شهید مهدی اکبری عاید و واصل گردد. با تشکر
پاسخ:
جناب آقای مصطفی مبینی
سلام علیکم
ممنون هستیم که به مطالب وب سایت سلحشوران شهرنراق توجه فاخر داشتی .
نمایش پست در خصوص یکی از مشاهیر مهدی آباد اردهال به نام مولانا شجاع الدین غضنفر کرجاری باعث حظ و بهره در ما شد . کامنت های پُر نغز و بر آمده از سطح بالای مطالعات مهدی آبادی ها به ویژه جوانان در ما ایجاد شور و شعف نمود تا به راهمان ایمان بیشتری داشته باشیم .

پتانسیل های دیگری در مهدی آباد یا به قول قدیمی ها کرجار وجود دارد که همچنان بِکر باقی مانده و هنوز در تاریخ مبارزات و دلاوری های مهدی آبادی ها نوشته و ثبت نشده که نمونه آن آقای حسین طهماسبی فرزند محمد علی عضو فداییان اسلام و یاور نواب صفوی است .

اعتقاد راسخ داریم باید بومی سازی کنیم و به داشته های روستا و شهرهای خودمان بیشتر بپردازیم و افتخار کنیم . همانگونه که ما تاریخ و سرگذشت های روستا و شهرهای دیگران را مطالعه و کنگاش می کنیم قطعا باید دیگران نیز به مشاهیر و افتخارات ما توجه داشته باشند .

همانگونه که در متن نوشتیم مولانا غضنفر کرجاری در کنار شاعری یکی از اساتید مبرز در علوم دیگر بود و شاگردان زیادی تربیت نموده است .
غضنفر شیر مرد پُر توان و شجاع کرجاری فردی بوده که یک تنه با کفر و جهل زمان خویش مبارزه کرده و به شاعران هرزه گو و بذله گو و کم سواد و درباری به شدت اعتراض داشته و این جرات و شهامت به جزء از یک روستا زاده مهدی آبادی(کرجار) بر نمی آید . بار دیگر انتقاداتی که نسبت به شاعران نسبتا دون مایه داشته را مطالعه فرمایید و سینه پر حرارت خود را سپر کنید .

وقتی علامه و دانشمند ملا احمد فاضل نراقی 200 سال قبل بین این همه شاعر و پیشکسوت در علوم به مولانا شجاع الدین غضنفر کرجاری توجه کرده ما و شما مباهات می کنیم .

مولانا شجاع الدین غضنفر عاشق و دلسوخته ائمه هدی و منتسبین به آنان بوده و والدینش در کرجار از شیعیان مخلص در کنار سایر اهالی به شمار می رفته اند .
مولانا غضنفر در مقطع زلزله و قحطسالی و فقر و تنگدستی روبروی مضجع مبارک و مراد دهنده حضرت سلطانعلی محمد باقر فرزند بلافصل امام پنجم علیه السلام در مشهد اردهال ایستاد و به قَسَم می سراید :

آنقدر قوت نیست در مشهد
که شود صََرف مُشرف و ناظر
مشهدی آنچه می خورد قَسَمَت
به علیّ محمد باقر


آقای مبینی باز از الطاف شما متشکریم . علاقمندیم نقطه نظر سایر مهدی آبادی ها از جمله جمعیت انبوه مهدی آبادی ها در شهر ری و تهران و کاشان را داشته باشیم .
۱۵ دی ۹۴ ، ۱۶:۲۷ سلحشوران شهر نراق
یک تقاضا از همه مهدی آبادی ها داریم که از هم اکنون نسبت به دانلود و کپی کردن مطالب در خصوص مشاهیر مولانا شجاع الدین غضنفر کرجاری اقدام کنند چون از زمان نمایش تا کنون مرتب در حال اصلاح کلمات و نوشته ها بودیم .و تعدادی عکس هم به پست اضافه گردید .

به همگان اطلاع دهید مطالب قبلی را حذف و از هم اکنون مجددا دانلود فرمایند .

سپاس از همه شما خوبان
۱۶ دی ۹۴ ، ۰۲:۰۸ رضا دلاوری از دلیجان
از سایت سلحشوران شهر نراق از بابت شناسایی و معرفی افتخارات منطقه دلیجان و استان مرکزی تشکر می کنم .

همچنان موفق باشید .

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

هدایت به بالای

folder98 facebook