سلـحــشـوران شـهـر نــراق

عـکـس، خـاطـرات ، دل نـوشـتـه هـای دفـاع مـقـدس ، انـقـلـاب و اطـلـاعـات عـمـومـی

سلـحــشـوران شـهـر نــراق

عـکـس، خـاطـرات ، دل نـوشـتـه هـای دفـاع مـقـدس ، انـقـلـاب و اطـلـاعـات عـمـومـی

سلـحــشـوران شـهـر نــراق

شهر نراق زادگاه علامه ملا محمد مهدی نراقی و ملا احمد نراقی (فاضلین نراقی)
بیش از 100 نفر از مشاهیر نامدار دارای جمعیت سه هزار نفره در مقطع 8 سال دفاع مقدس دارای 180 رزمنده بوده و علاوه بر آن 8 آزاده و 100 جانباز(مجروح)و 80 شهید تقدیم آرمان های میهن اسلامی نموده است.


بایـگـانی
آخـریـن مـطـالـب

این مادرسیده متدینه خانم آغا جوادی، بیش از نیم قرن سابقه در کار جوزغند سازی دارد و هنوز هم دوستداران این حرفه از تجارب ارزشمند او در انجام این کار استفاده می کنند. همچنین مشارالیها یکی از فعال ترین و ماهرترین ریسندگان سنتی پشم یا به گویش محلی "پشم ریس"با چرخچه چوبی وتولید نخ خامه قالی برای نمایندگان شرکت فرش دستبافت کاشان در شهر نراق در دهه 40 و 50 بود.

 خانم آغا جوادی

با توجه به اینکه نزدیک به 90 سال از عمر با برکت او می گذرد ولی تا کنون یاد ندارد که جوزغند به کسی فروخته باشد چه در موقع وفور الگ ( میوه اولیه)و چه در موقع کمیاب شدن آن. همیشه به مردم خصوصاً بستگان و فامیل این شیربنی منحصر به فرد نراق را رایگان بخشیده است  و همین فضل و بخشش  او را به یک چهره صمیمی و دوست داشتنی و مورد احترام در نراق تبدبل نموده است.


نفر اول از چپ : مرتضی علی آقایی

به یاد دارم سال 1355یعنی درزمان جنگ اول ایران و عراق  که در گردان مستقل  151دژ خرمشهرکه یک گردان مرزی و رزمی بود خدمت می کردم نامبرده محموله کوچک سوغات محلی نراق شامل :جوزغند، گردو، بادام و... برایم با پست به خرمشهر ارسال نمود که این محموله در منطقه شلمچه به دستم رسید. همسنگران تعجب کردند که این سوغات چگونه به اینجا ارسال شده است؟

http://bayanbox.ir/view/1563091205582207004/joz-ghand1.jpg  http://bayanbox.ir/view/5318155185780717439/21431635752956105265.jpg

آنچه که تعجب آنها را بر انگیخت دیدن جوزغند بود که اصلاً ندیده بودند و از نام و طرز ساخت آن سوال می کردند. خلاصه آن را بین سربازان تقسیم کردم  و همه نوش جان کردند و برای مادرم دعا کردند و از خداوند برای او سلامتی و عاقبت به خیری طلب نمودند.  در زمان جنگ تحمیلی هم این شیرینی توسط رزمندگان و سلحشوران شهر نراق به مناطق جنگی راه یافت وشناخت در مورد آن افزایش یافت و به علت داشتن پروتئین زیاد و گالری بالا به جیره جنگی معروف گردید.

http://img8.irna.ir/1395/13950710/82251538/82251538-71060424.jpg

جوزغند سازی در نراق سابقه دیرینه دارد و یکی از محصولات بومی این شهر می باشد که به عنوان میراث کهن یک هزار ساله و مهم ترین و ذیقیمت ترین سوغات محلی  کشوربه شمار می رود. این شیرینی تنها محصول خانگی و منحصر به فرد نراق بوده که تولید آن مرتبا از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است به طوری که در سال 1394این محصول در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید به طوری که  امروز شاهد آن به عنوان یک شیرینی محلی کاملاً سنتی و ارزشمند و ثبت شده در اداره میراث فرهنگی و گردشگری استان مرکزی و حتی کشور می باشیم.

   http://payamedelijan.ir/uploads/posts/2016-10/1475320207_photo_2016-10-01_14-18-10.jpg

زمانی نه چندان دور مزارع شهر نراق مملو از میوه و درخت الگ بود و آنقدر جوزغند تولید می کردند که عرضه آن بیش از تقاضا بود وقیمت چندانی نداشت و مورد استفاده خانواده هابه عنوان یک شیرینی پروتئین دار کاملا مقوی در تمام فصول سال قابل استفاده بود و زمان ماندگاری آن هم نسبتاً زیاد بود.از طرفی مواد اولیه آن هم در هر خانه ای پیدا می شد مانند:خاک قند، شکر، نخودچی، تلخه بادام و زرد آلو، هل  و...که زنان آنها را با سرکو می کوبیدند و فرآوری و استفاده می کردند. امروزه این کار بوسیله آسیاب های خانگی انجام می شود.

http://www.citypedia.ir/wp-content/uploads/2015/09/%D8%AC%D9%88%D8%B2%D8%BA%D9%86%D8%AF1.jpg

مشتری عمده الگ نراق تجار کهن شهر دلیجان بودند که با الاغ و جعبه های مخصوص میوه الگ را منتقل می کردند.  در ساخت این شیرینی از میوه آلو هم استفاده می شد ولی این میوه مانند الگ زیاد نبود و بیشتر از الگ استفاده می شد.

http://bayanbox.ir/view/7881314249970818339/21799.jpg

در حال حاضر جوزغند نراق انواع مختلف دارد که به ترتیب مرغوبیت عبارتند از:

1-جوزغندتنده ای: که از مخلوط پودر تلخه بادام، زردآلو و الگ که  قبل ازاستفاده به روش خاص فرآوری شده  و به تنده  تبدیل می گردد و تنده بعد از پودر شدن مخلوط باشکر و هل مورد استفاده قرار می گیرد.

2-جوزغند بادامی: که طرز ساخت آن مانند جوزغند تنده ای است با این تفاوت که از بادام معمولی (شیرین) ساخته می شود.

3-جوزغند نخودچی:که از مخلوط پودر نخودچی، شکر و هل تهیه می شود.

4-جوزغند مغزی:که فقط از مغز خام گردو و الک در ساخت آن استفاده میکردد.

5-الگاله قندی:که فقط از پودر قند یا شکر با الگ ساخته می شود.

در حال حاضر همه ساله با فرا رسیدن فصل پاییز و آمدن الگ ( هلو پاییزه) به بازار، ساخت جوزغند آغاز می شود و به این منظور جشنواره جورغند سازی هم در محل موزه نراق از طرف شهرداری برگزار می گردد و خانم های فعال در این حرفه نحوه ساخت این شیرینی کاملاً سنتی را در معرض دید عموم خصوصا گردشگران قرار می دهند و با استقبال بی نظیر مواجه می گردد.

http://120shi.ir/wp-content/uploads/2016/11/%D8%AC%D9%88%D8%B2%D8%BA%D9%86%D8%AF-%D9%86%D8%B1%D8%A7%D9%822-Copy.jpg

قدر این محصول ارزشمند و منحصر به فرد نراق را بدانیم و سعی نماییم با توجه به ثبت ملی آن، آن را با کیفیت بهتر، مجوز بهداشتی و بسته بندی جالب و مشتری پسند به بازار فروش عرضه نماییم.

http://bayanbox.ir/view/7431058636599765272/421812995-97252.jpg    http://nakhjirhouse.com/wp-content/uploads/421317503-47065.jpg

سلحشوران شهر نراق از نویسنده ارزشمند جناب آقای مرتضی علی آقایی فرزند علی اکبر اهل شهر نراق از بابت مطالب تحقیقاتی در خصوص جوزغند تشکر وافر دارد .

 



۹۵/۰۹/۱۹
سلحشوران شهر نراق

نظرات  (۴)

به روح تمام مادران و زنانی که در تهیه و ساخت جوزقند فعال بوده و اکنون تنها یاد و خاطره آنها با ماست درود می فرستیم و برای عزیزانی که هم اکنون در تولید این محصول پر انرژی فعالیت دارند آرزوی سلامتی و بهروزی داریم .
امیدوارم که همچون گذشته گردهم آئیهای ما بو و رنگ تجمع مادرانمان در تولید جوزقند را داشته باشد که با همدلی و یکرنگی و حس همکاری و معاضدت دور هم گرد می آمدند و با عشق به تولید این شیرینی منحصر به فرد می پرداختند .
در آن روزها ساخت جوزقتدبدون توجه به جنبه تجاری آن مصرف خانوادگی و فامیلی (سوغات) داشت .
ای کاش آن دور همی ها را میشد باز تجربه کرد !
برای دختر عموی بزرگوار سرکار خانم جوادی نیز آرزوی سلامتی و تندرستی و عاقبت به خیری داریم.
از عزیز گرانقدر آقای علی آقائی که به خوبی و با تحقیق این گزارش را تهیه وتحریر نموده اند سپاسگزاریم .
از سایت سلحشوران که مثل همیشه مطالب ناب و خواندنی را انتخاب و به معرض دید همگان میگذارند ممنونیم .
پاینده و سر بلند باشید.التماس دعا
۲۱ آذر ۹۵ ، ۰۹:۵۲ جوادی سید عباس
سلام بر عمه عزیزم برای سلامتی اش از در گاه ایزدمنان خواهان و خواستارم
۲۹ آذر ۹۵ ، ۱۷:۵۱ مرتضی علی آقا یی
درود و سلام بر شما بزرگواران حاج محمد و حاج حسین دوست داشتنی. به شما واقعا خدا قوت می گویم و بر دستانتان بوسه می زنم.خداوند شما بزرگواران را که منشاء خیر و برکت برای نراق هستید حفظ فرماید.
۰۱ دی ۹۵ ، ۱۷:۴۴ خانم علی اقایی
مادربزرگ عزیزم بر دستانت بوسه میزنم وروی ماهت رامیبوسم.ازخداوند بزرگ سلامتی روزافزون شما را خواهان وخواستارم.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

هدایت به بالای

folder98 facebook