برف و شیره ، یخ در بهشت امروز و بستنی دیروز در شهر تاریخی نراق
در ادوار گذشته یعنی حدود یک قرن پیش که هنوز خبری از بستنی و کارخانه های ساخت بستی های رنگارنگ امروزی نبود ، مردم نراق برف را با شیره انگور مخلوط نموده و آن را به عنوان دسر مخصوصا در موقعی که هوا گرم بود می خوردند.
البته
در آن زمان میزان آلودگی های زمین به اندازه فعلی نبود و مردم از سالم
بودن برف اطمینان داشتند و آن را با خیال راحت مصرف می نمودند. برف که یک
محصول طبیعی و از نزولات آسمانی و شیره انگور هم یک قند طبیعی و ساخت دست
بشر بود و مردم به سالم بودن هر دو مطمئن بودند .
امروزه آلودگی
محیط زیست و در نهایت آلوده شدن زمین به قدری افزایش یافته که برای خوردن
برف وشیره باید با دقت نزدیک به وسواس برف را از جاهایی که تمیز است و
آلودگی محیطی ندارد برداشت ومصرف نمود.
قدیمی ها بر این باور بودند که
مصرف برف اول و دوم برای خوردن مناسب نیست و باید از برف سوم استفاده نمود.
در جواب این افراد باید گفت که عمده بارش برف ها در هوای سرد و یخبندان
زمستان است و در هوای سرد اصلا کسی تمایل به خوردن برف و شیره ندارد.
همان
طور که خوردن بستنی امروزی در زمستان کم مصرف دارد و با گرم شدن هوا که
معمولا در اواخر زمستان و اوایل بهاراست خوردن آن شروع می شود، خوردن برف و
شیره هم بعد از بارش آخرین برف زمستانی آغاز می گردد.در این موقع برف ها
سالم بوده و با خیال راحت می توان مصرف نمود .
در شهر نراق هم
معمولا در آغاز بهار و با گرم شدن تدریجی هوا که مردم به دامن طبیعت می
روند از دامنه کوه ها و زمین های اطراف مزارع برف های سالم که شبیه دانه
های ریز بلوری و سفید رنگ هستند جمع آوری و به شهر می آورند و مادر خانواده
هم با افزودن شیره انگور و ریختن آن در ظرف های کوچک بلوری از میهمانان با
برف و شیره به جای بستنی پذیرایی می نماید.
این سنت قدیمی هنوز هم در
شهر نراق رایج بوده و خواهان دارد چرا که مصرف کنندگان بیشتر از طبقه
کشاورز هستند و مانند پدران خویش که در قدیم از مزارع برف های تازه را به
خانه می آورد ، آنها نیز به این کار اهتمام می ورزند. درست است که امروزه
بازار مملو از بستنی های رنگارنگ است ولی در صورت موجود بودن برف ،
علاقمندان برف و شیره مادر بزرگ را به بستنی های امروزی ترجیح می دهند.
مخلوط
برف و شیره شبیه یخ در بهشت امروزی است.البته نیاز نیست که در ساختن برف و
شیره حتما از شیره انگور استفاده شود بلکه می توان انواع شربت ها مانند
شربت آلبالو، سکنجبین، شیره خرما ، عسل ، گلاب و... استفاده نمود.
در
اواخر دهه ۳۰ مردم نراق برف ها را جمع آوری می کردند و آنها را داخل یک آب
انبار قدیمی که درِ دروازه نراق وجود داشت (محل فعلی جوشکاری حاج محمود
ایزدی) می ریختند و در اوایل بهار که هوا کم کم رو به گرمی می رفت آنها را
بیرون می آوردند و مصرف می نمودند.
حسین حمزه ای
البته در آن زمان ساخت بستنی هم با
دستگاه های سنتی در نراق رایج شده بود و یکی از پیشکسوتان آن آقای حسین
حمزه ای فرزند حمزه است که با یک دستگاه به صورت بستنی درست می کرد و به
بچه ها دانه ای دوقران(ریال) می فروخت . فردی دیگه نیز به نام اکبر مَشتی
این دستگاه را روی موتور سیکلت گذاشته و به صورت سیار دور می زد .
گذشته
از انبار کردن برف ، از تولید و ذخیره یخ هم در یخچال طبیعی نراق در محل
دَرِ آسیاب هم استفاده می شد و یخ های طبیعی در فصل گرما مورد استفاده قرار
می گرفت.
در مورد ضرر و زیان برف و شیره تا به حال مطلبی به صورت علمی
ارائه نشده است و نظر اکثر دانشمندان پاک بودن برف و محل برداشت آن است که
باید دقت شود از جاهای مطمئن برف را جمع آوری نمود. حتی طب سنتی هم خوردن
برف و شیره را به عنوان یک دسر قبول دارند و آن را به عنوان درمان دردهای
مختلف می شناسند.
جف اس گافنی ؛ استاد شیمی دانشگاه آرکانزاس امریکا
میگوید : که برف که فقط آب منجمد نیست. آلودگیها هوا مانند سولفاتها،
نیتراتها، فرمالدئید و جیوه را میتوان در برف یافت. برف دوده جو ناشی از
سوختن زغالسنگ و چوب را هم با خود به پایین جو میآورد . بنابر این بهتر است که در همان ابتدای بارش برف اقدام به جمع آوری و خوردن برف نکنید تا میزان آلودگی آن پایین بیاید .
سایت سلحشوران شهر نراق از محقق ؛ پژوهشگر و نویسنده ارزشمند حوزه تاریخ و فرهنگ شهر نراق جناب مرتضی علی آقایی فرزند علی اکبر از بابت این نوشته سپاسگزار می باشد .
دیشب در خبر بیست و سی افتتاح یه کارخانه بزرگ دارو سازی در شهر کرج را اعلام کردند که مدیر کارخانه فردی به نام نراقی بود
لطفا میشه در بارش تحقیق کنین